Eid

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249520794
"En aktuell og ærlig roman om forventninger og ambisjoner ... Solstad-Nøis skriver aktuelt og poengtert om det iblant så altfor store gapet mellom hvordan vi vil at livet skal se ut og hvordan det faktisk er ... en ærlig og aktuell roman som blottstiller et sårbart, ensomt menneske som lider under egne ambisjoner og forventninger til livet. Et menneske som gjør som så mange andre av oss: så godt hun kan. Men som likevel aldri kan være fornøyd og bare være"
HANNE KRISTIN WOLDEN, KLASSEKAMPEN
"I dei to første romanane sine viste Solstad-Nøis seg som ein svært observant psykolog med blikk for dei små og avslørande detaljane i mellommenneskelege relasjonar. Dette er styrken i det ho skriv, saman med ein distansert og infam ironi som rammar både personar og miljø, skrive fram i fortetta og poengterte scener … Eid er ein velskriven roman om ei mors relasjon til ei dotter i puberteten og forskyvinga som oppstår når mora mistar kontrollen."
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"I et enkelt, presist og ladet språk tegner forfatteren et skarpt og stilsikkert portrett av en kvinne som er opptatt av at alt er på stell, men også fremstår nevrotisk selvkritisk og overfortolkende … Forfatteren får fint fram dobbeltheten i Eid, fasaden som slår sprekker, det hun har mistet på veien og tapserkjennelsen, og skaper et nyansert og fasettert bilde av en kompleks kvinne, som til tross for sine svakheter også viser stor styrke: «skjør som et strå og staut som et fjell». Slutten er uavklart og åpen, men mye taler for at tragedien rammer, og vi ser i Eid et ensomt menneske som vil vel, men som også minner om Tor Jonssons linjer: «Å stå åleine midt i ei verd så grenselaust rik, er som å leva livet i lag med sitt eige lik»."
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Vi hadde kjøpt leiligheten usett, men avgjørelsen var grundig gjennomtenkt. Jeg sier vi, men det er bare jeg som vurderer konsekvensene, som tar de endelige beslutningene og kaller dem for våre.
- Vi skal flytte, sa jeg en kveld, - vi skal begynne på nytt, få oss et nytt liv, det går an".

Eids ekteskap er over. Sammen med tenåringsdatteren Alida bosetter hun seg på et lite tettsted på en øy, hvor alt skal bli annerledes. Med friskt mot gyver hun løs på den nye tilværelsen.

Men Eid er en som brenner broer. Hun har lite kontakt med andre voksne; til gjengjeld har hun konstant oppsyn med Alida, og minst like grundig overvåker hun seg selv og samspillet de to imellom. Eid har lysende visjoner for framtida. Først og fremst trenger Alida hjelp til å finne en solid plattform, til å stå opp for seg selv og få et godt liv. Og en venn.

For det gode liv innebærer vennskap. Eid har de beste hensikter da hun fotograferer nabojenta Emma under en danseoppvisning. Bildet forstørrer hun og forærer Emma, som kanskje for første gang kjenner seg virkelig sett. Og Eids hensikter er ikke mindre gode da hun ber også Emmas far inn til seg. En stund ser det faktisk ut til at varme vennskap skal vokse fram. Emmas mor kan betakke seg for det hele.

"Eid" er en rammende roman om en kvinne som arbeider ufortrødent med å tette gapet mellom realiteter og idealer.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249520794
Innbinding Innbundet
Tittel Eid
Bokgruppe 411
I salg 18.02.2019
Emne Enslige Skjønnlitteratur Romaner Lokalsamfunn
Ingvild Solstad-Nøis

Ingvild Solstad-Nøis

Ingvild Solstad-Nøis (f. 1973) er bosatt i Tromsø. Hun debuterte i 2011 med romanen Jeg trodde det skulle bli fint å komme hit, og i 2013 utkom romanen Rolig sone. Solstad-Nøis har mottatt Troms kommunes arbeidsstipend for kunstnere. Eid er hennes tredje bok.

Les mer