Det som lever

roman

Velg format

kr 319
ISBN
9788249506934

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2009
ISBN 9788249506934
Innbinding Innbundet
Tittel Det som lever
Bokgruppe 411
I salg 04.09.2009
Emne Romaner Skjønnlitteratur Miljøvern Politikk
Vi følger stortingsmannen Egil Retten og datteren hans Maja, som er dyrevernsaktivist og miljøvernsforkjemper. Egil forbereder åpningen av et vannkraftanlegg i lokalmiljøet, som han har jobbet hardt og lenge for å få gjennomført. Men Maja mener omkostningene for dyrelivet rundt vil være alt for store, og står steilt imot faren. All kommunikasjon mellom de to bryter sammen. I Det som lever stiller Erland Kiøsterud uløselige konflikter opp mot hverandre, og som i en gresk tragedie styrer fortellingen uunngåelig mot en mørk utgang. Samtidig stilles spørsmålet: Hva er det som lever? Gjennom romanen undersøker Kiøsterud spørsmålet fra ulike synsvinkler, vrir og vender på det, og viser samtidig hvordan livet er noe som kan sanses overalt, som man kan velge å oppfatte og ta del i hvert sekund.
"Det er de små ordene som er de store. Det er Erland Kiøsteruds bok Det som lever et bevis på ... Det er brutalt, vakkert og fatalt. En liten bok som gjør inntrykk. Det som lever er siste del av Kiøsteruds trilogi om det moderne Norge. Det er kan hende også hans siste bok. Å lese Det som lever blir en enda sterkere opplevelse når man vet at forfatteren er alvorlig syk. For større kjærlighet til livet skrives sjelden ned"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND Årets beste bøker 2010
"de vakreste skogs- og naturskildringer ... et meget betimelig verk. Og den gjør noe med en"
KJELL OLAF JENSEN, DAGASVISEN
"Med den utsøkt språklige stilsikkerhet som er Kiøsteruds adelsmerke, med stødige, nære bilder av by og natur, vises vi inn i konflikten og viljene, rasjonale bak … Kiøsterud har med denne tredje i knippet på tre bøker tegnet tankvekkende skisser av menneskelige dilemmaer, frihet og lengsler, mellommenneskelige relasjoner under harde påkjenninger. Dette er høydepunkter i hans utsøkte forfatterskap"
SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN
"Tett og finstemt om kommunikasjonssvikt … Sammen med Kiøsteruds Det første arbeidet (2005) og Ved elvens munning (2008) utgjør Det som lever en løst sammenføyd trilogi. Men romanen står også godt alene. Den berører fordi Kiøsterud, i sin sedvanlige presise språklige stil, godt viser to menneskers hjelpeløshet"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Med sterkt sansa skildringar av haustprega norsk natur viser han kva livet i naturen kan vere … Riksmålsprisvinnaren skriv godt, bilderikt og assosiasjonsskapande, konservativt bokmål. Det meste stemmer i romanen, den litterære handverkaren har gjort ein god jobb ... Ein roman til å bli litt klokare av"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Engasjert om dyrevern og kraftutbygging, makt og motmakt"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Forfatter Erland Kiøsterud vever etiske og eksistensielle spørsmål inn i virkelighetsnære fortellinger når han avslutter sin triologi … Nyansene i konflikten kommer effektivt fram ved at perspektivet skifter i hvert kapittel. Leseren kommer tett inn på begge hovedpersonene, og ser at de på hver sin måte bærer på en uforløst sorg … dette er ikke en bok du leser og glemmer så fort den er lukket igjen. Den utmerker seg først og fremst ved at den makter å gjøre spørsmål om miljø og forvaltning til et mellommenneskelig anliggende. Og kanskje er det det som skal til for at mennesket engasjeres"
CAMILLA SØRBYE, DRAMMENS TIDENDE
Erland Kiøsterud

Erland Kiøsterud

Erland Kiøsterud (f. 1953) debuterte i 1973 med romanen Sår som aldri gror. Han har siden skrevet en rekke romaner og romansuiter. Kiøsterud har mottatt Gyldendals legat, og for Det første arbeidet (2005) mottok han Riksmålsforbundets litteraturpris 2005. I 2012 mottok han Ypsilon-prisen for romanen Mimina. Hans dyptborende romaner har gitt ham en helt spesiell posisjon i norsk samtidslitteratur.

Hjemmeside: www.kiosterud.com/

 

Litterære priser:

Ypsilonprisen 2012

Riksmålsforbundets litteraturpris 2005

Gyldendalprisen 1986

Les mer