Bla i boken

Den odde kvinnen og byen

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249521371

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249521371
Innbinding Innbundet
Tittel Den odde kvinnen og byen
Bokgruppe 421
Oversetter Johanne Fronth-Nygren
I salg 09.01.2020
Emne Kvinner Biografisk litteratur Vennskap Storbyer Kjærlighet New York Faglitteratur
Vivian og Leonard har vært venner i mer enn tjue år. New York er byen deres, og én gang i uka møtes de til en spasertur, en middag, et kinobesøk, enten i hans nabolag eller i hennes. Han er homofil med et sofistikert forhold til sin egen ulykkelighet, hun er odd og intenst selvstendig, og det de snakker om, er det ulevde livet. Sammen diskuterer og dissekerer de hverdagene, valgene, vennskapene og båndene - de brutte og de bestandige.

Fylt av disse samtalene går Vivian ut i byen og møter menneskene som strømmer igjennom den. Her, i New Yorks myldrende gater og avenyer, er Vivians mor, tidligere elskere og ektemenn; her er venner og bekjentskaper; her er naboer, gamle og nye. Og, fremfor alt, her er alle de fremmede som blir synlige for hverandre i tilfeldige og flyktige glimt, på gatehjørner og i overfylte busser. Vivian ser seg selv i Leonard; blant byens beboere finner hun mening i det hun ser.

Vivian Gornick har levd et langt liv alene. I "Den odde kvinnen og byen" skriver hun vittig og bevegende om denne tilværelsens muligheter og begrensninger, om varige vennskap og om fellesskap i svermen av storbyboere.
"Vivian Gornick (84) skriver skarpt og vittig om å være en 'odd kvinne' i New York, i denne selvbiografiske boka … Absolutt ingenting ved disse memoarbøkene føles utdatert eller nostalgisk … Beskrivelsen av bestevennen Leonard er kostelig, verd hele boka alene, med sin karakteristiske blanding av varme og kynisme, humor og overbærenhet … Gornick er en fryd å lese; skarp, vittig, klok og med en smittende kjærlighet til New York som er nennsomt ivaretatt av oversetteren Johanne Fronth-Nygren"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Elegante beretninger fra gatene i New York … en gave til alle som har sansen for det rare og eventyrlige … en mer vital oppfølger skal en lete lenge etter … Belest, bevandret, begeistret og bedrøvet treffer hun tiggeren på hjørnet, billettselgeren, gamle kjente … Boken anbefales på det varmeste og igjen har oversetteren vist oss at hun er blant de beste"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Vivian Gornicks New York-memoar er både stor livskunst og skrivekunst … Dette er kanskje den største gleden ved å lese Gornick: at hun er så godt som fri for konsekvens og prinsipprytteri. Like fullt er memoarene hennes en god korreks til samfunnets stadige konformitetsimpuls … Dette er litteratur jeg får umåtelig lyst til å anvende på livet. For Den odde kvinnen og byen slår meg som både stor skrivekunst og livskunst"
ULLA SVALHEIM, VÅRT LAND
"Elegant tristesse ... Som selvbevisste newyorkere flest, blir de aldri så ulykkelige at de mister sin munnkjappe eleganse. Både formuleringsevnen og folkemengdene de begge fortaper seg i, avler lystighet i liv som i hovedsak leves alene ... i de gjenkjennelige møtene med naboer, tiggere, bussjåfører og andre gatevandrere er Gornick på sitt vittigste og vareste ... endring er en forutsetning for erfaring Den odde kvinnen og byen er blant annet en bok om hvor vanskelig det kan være å akseptere akkurat det"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Vivian Gornick viser hvordan språket kan gjøre virkeligheten til noe annet … En av Gornicks mange kvaliteter er at hun skriver frem situasjoner som er proppfulle av betydning, og som samtidig får stå nokså ufortolket. Den eksistensielle åpenheten man, jeg, så sterkt erfarer i dette universet (i livet kan alt skje), har å gjøre med dette"
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, KLASSEKAMPEN
”hun tar det livet byr, ser hva det er verdt og legger det bak seg. Ikke for å kaste vrak på det hun har gjennomlevd, Gornick er ei altfor klok dame til det. Samtidig er noe melankolsk, noe tungt og samtidig lett over denne lille boka som kan minne om en stille vals, men som kanskje er enda nærmere tittelen på ei bok av Milan Kundera: Tilværelsens uutholdelige letthet. Unn deg denne flotte boka”
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"morsom og elegisk og sann … en liten bok med sterk etterklang"
DWIGHT GARNER, THE NEW YORK TIMES
"De beste bøkene, i likhet med de beste vennene [og] de mest intime og lindrende samtalene, får oss til å føle oss forstått. De får oss til å føle oss hjemme. Den odde kvinnen og byen kan leses som en guidebok til hvordan eksistere"
KATHERINE TAYLOR, LOS ANGELES TIMES
"Å lese [Gornick] er en spennende, styrkende, utfordrende opplevelse"
BARBARA FISHER, THE BOSTON SUNDAY GLOBE
"Urban sjarm … Hun flanerer, med smittende glede … Teksten er pepret med gullkorn, kloke tanker, nøtter å tygge videre på … en bok av den typen som garantert vil gi ulike ting til ulike lesere i ulike livsfaser. Vivian Gornick er uten tvil et hyggelig reisefølge, også om man ikke vandrer lenger unna enn ens egen lesestol"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Morsomt om misnøye. Vivian Gornick har til min store fornøyelse ikke blitt noe klokere med årene ... visdommen, humoren og klagingen går opp i en høyere enhet ... Dette er ganske enkelt en odd kvinnes notater fra livet. Men det holder!"
KENNETH MOE, AFTENPOSTEN
Vivian Gornick

Vivian Gornick

Vivian Gornick (f. 1935 i New York) er en amerikansk kritiker, feminist og forfatter av tretten bøker: essayer, memoarer og biografier. Heftige bånd kom ut til strålende kritikker i 1987, og har siden blitt en av vår tids høyest skattede memoarbøker. I 2019 utkom den for første gang i norsk oversettelse. Den odde kvinnen og byen (2015) fortsetter den vandringen Gornick først la ut på tredve år tidligere i Heftige bånd.

Les mer