Brått revet bort

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249504466
"Brått revet bort er en velskrevet tekstsamling som … opplyser leseren om ting han ikke har tenkt på"
FRODE HELMICH PEDERSEN, BERGENS TIDENDE
"Stuelands kortprosa/essaysamling er en riktig god "kortprosa/essaysamling"
LARS BUKDAHL, KLASSEKAMPEN
"Her finner vi et vell av interessante tekster ... Stuelands forfriskende prosjekt er blant annet å revurdere gamle "sannheter" og tvinge frem nye forståelsesformer. Noe av det mest spennende i boken er i det hele tatt analysene av de norske intellektuelle på 1930-tallet … Denne boken skal ikke leses i ett jafs, det yter den ikke rettferdighet. Derimot egner den seg i små doser, slik at man får tid til å fordøye hver enkelt tekst før man griper den neste … virkelig til å bli klok av"
GURO HAVREVOLD, FREDRIKSSTAD BLAD
"Espen Stueland behersker den eksperimentelle skrivekunst … Stueland har en detektivs evne til å oppspore sammenhenger. Han lar den ene mer eller mindre unnselige oppdagelsen befrukte den andre, slik at en liten detalj kan vise seg å bli svanger med betydninger og mystikk"
KARI LØVAAS, MORGENBLADET
"Overveldende og nyskapende … en kraftprestasjon og et bravurnummer: Jeg har vondt for å se for meg den norske skribent som kunne gjennomført noe liknende med samme kløkt, åpenhet og kunnen som Stueland … en sjelden leseropplevelse"
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
"Kanskje er det slik at Stuelands utlegninger av verden sier vel så mye om han som de sier om verden, men jeg vil heller foreslå at de sier noe om det å skrive om verden, og at denne boka er en usedvanlig klok og ansporende betraktning over hva det er som gjør denne aktiviteten så utrolig fascinerende"
TROND HAUGEN, LIT.LIVE

Denne samlingen inneholder leken og utforskende kortprosa, og sjangre av mer ubestemmelig type. Faktiske og forestilte hendelser, fortellinger og skrøner og reflekterende prosa finnes side om side - i en vedvarende vilje til å undersøke hvordan livet utspiller seg, hvordan kunnskap foreldes og fornyer seg, hvordan mennesket innretter sin tilværelse og erstatter gamle verdier med ny tro.

Med klarsyn og humor, logiske resonnementer og uventede vendinger veksler Espen Stueland elegant mellom tekster om norske maoister, antikke fiskeslag, Strindbergs alkymi og naturvitenskap, hoisinsaus, skilsmissens formel, kabbala, kontrafaktiske teser, Wilhelm Reich og den seksuelle frigjøring, sjøormen i Seljord, Hegels stamming, v-2-bombens oppfinner, brenning av forbudt litteratur, håndspåleggelser og placebo, ansiktskirurgi, smedeskrift og brukermanualer, kokkelandslaget, Albert Speer, Sun Tzus krigstaktikk, letisimulasjon, tusmørke-svermere i Nordishavet, Arnulf Øverland og Ole Hallesby, Kåre Willochs selvbiografi, Emily Dickinsons herbarium og det å løpe halvmaraton.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2006
ISBN 9788249504466
Innbinding Innbundet
Tittel Brått revet bort
Bokgruppe 410
Emne Prosastykker Skjønnlitteratur
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer