Anmelderne er i gang med å kåre sine favoritter i år, og vi følger spent med. Her får du en liten oversikt over kritikernes favoritter og julegavetips av våre bøker så langt.


Ti amo, Hanne Ørstavik

Ti amo

Hanne Ørstavik
Les mer om boka

 

"Ørstaviks lille roman av året åpner rom med store følelser og kloke tanker om livet, kjærligheten og døden. Det er bare å si takk og gå inn." 
ELLEN ENGELSTAD, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020


"Hanne Ørstavik har skrevet sin kanskje beste roman om hennes eget livs store tap"
KÅRET TIL ÅRETS BESTE NORSKE ROMAN 2020 AV ADRESSEAVISENS ANMELDERE

 

"Hanne Ørstavik viser frem den utmattende følelsen av å leve med en som er alvorlig syk. Og den enorme kraften som bor i ordene. Den starter allerede i første setning, i erklæringen til hennes døende italienske ektemann: «Jeg elsker deg»."

AFTENPOSTENS BOKREDAKSJONS KÅRING AV HØSTENS BESTE BØKER HITTIL 

 

 ADRESSEAVISEN  STAVANGER AFTENBLAD  NETTAVISEN

Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen

Karl Ove Knausgård
Les mer om boka

"En storslått leseropplevelse! Knausgård er tilbake i storform. Han har skrevet en ambisiøs og fascinerende roman om store krefter og små menneskeskjebner - som er umulig å legge fra seg. Skal du bare lese én norsk roman fra 2020, bør denne stå øverst på lista"

VGs anmeldere, «ÅRETS BESTE HARDE PAKKER»

"Under og mellom de mange livsutsnittene vi møter i denne romanen, finnes det en annen dunklere og mer kosmisk – for ikke å si eskatologisk – fortelling som man ved endt lesning bare aner konturene av … engasjerende fra begynnelse til slutt … Dette er begynnelsen på noe stort"
FRODE HELMICH PEDERSEN, MORGENBLADETS ADVENTSKALENDER 2020

"666 sider om det som kanskje er Gud, kanskje Satan, kanskje endetiden, kanskje bare et tilfeldig sammentreff … gir rikelig mat til tankene, mye å snakke om også i 2021. Om ikke verden går under før det, da. Eller før Knausgård rekker å gi ut flere bind i det som skal bli en serie"

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE HARDE JULEPAKKER 2020

 

"Det er en djevelsk fest å følge Knausgårds tankesprang. Han knytter det magiske og overnaturlige sammen til en kritisk idé om at naturen har et budskap; den ‘snakker’ til oss"

INGER BENTZRUD, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

"En storslått leseropplevelse, Knausgård er tilbake i storform"
TRINE HATLEN SAUGESTAD, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

"Denne bokhøsten har vært spekket med knallgode norske romaner fra blant andre Vigdis Hjorth, Zeshan Shakar, Lars Mytting, Tore Renberg, Olaug Nilssen og Roy Jacobsen. Men det er umulig å overse Knausgårds første store roman siden Min kamp som en av årets beste. Nå sier han i VG at det også blir en serie, så det er bare å glede seg til fortsettelsen på en av årets store litterære pageturnere"
CAMILLA NORLI, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2020

"Det onde, eller den onde, er til stede overalt i Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård. Men tilstedeværelsen gir seg først og fremst gjeldende i det banale og menneskelige, gjennom det onde i oss selv … en skakende bok som setter deg, i alle fall meg, eksistensielt ute av spill"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

"Knausgårds rike flettverksroman tilfører forfattarskapet noko nytt. Forfattaren fortel med mange stemmer, skaper sugande tablå og følgjer personane sine like til dødsriket om det trengs. Knausgård spinn vidare på eksistensielle trådar som har vore synlege lenge. Romanprosjektet på fleire varsla band blir interessant å følgje vidare"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 DAGBLADET  FÆDRELANDSVENNEN   VG  STAVANGER AFTENBLAD

Tingenes tilstand, Sandra Lillebø

Tingenes tilstand

Sandra Lillebø
Les mer om boka

 

"Sandra Lillebøs debutroman handler om å vokse opp med en alvorlig psykisk syk mor i den norske underklassen. Om å måtte være hensynsløs mot en man elsker, for selv å overleve. 
Sjelden er dette blitt skildret mer intenst og gripende. Vår anmelder må tilbake til Olaug Nilssens Tung tids tale (2017) for å finne noe som kan måle seg."

AFTENPOSTENS BOKREDAKSJONS KÅRING AV HØSTENS BESTE BØKER HITTIL 

 

"Dette er en av de få romanene jeg leste i ett strekk dette året, bare avbrutt av behovet for å hente en markeringspenn. For selv om romanens utgangspunkt er en datters løsrivelse fra sin syke mor, tilbyr Lillebø samtidig et etterlengtet språk til alt det usagte som vi alle strever med i hverdagen"

SIRI ODFJELL RISDAL, KAPITTEL, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 DAGBLADET  ADRESSEAVISEN 

 STAVANGER AFTENBLAD  VG 

 ROMSDALS BUDSTIKKE


Det var hjem vi sjøfolk skulle. Berit Rickhard

Det var hjem vi sjøfolk skulle

Berit Rickhard
Les mer om boka

 

"En tankevekkende bok om hvordan traumer forplanter seg gjennom generasjoner – om den historien som for enkelte barn ‘skjulte seg bak det lille ordet krigen’"

KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

Den eneste broren, Tove Nilsen

Den eneste broren

Tove Nilsen
Les mer om boka
 

"Sjelden har den ubefestede unge mannen som lengter etter storhet, blitt beskrevet med større varme enn i denne stilsikre familiefortellingen"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 DAGBLADET  STAVANGER AFTENBLAD

Jeg, rommet, V.S. Tideman

Jeg, rommet

V.S. Tideman
Les mer om boka

 

"Sugende fortelling i jeg-form, om isolasjon, og isolasjonens tanke- og irrganger. Retorisk foruroligende."
SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 DAGBLADET


Å skrive er å be om for mye, Gunnar Wærness 

Å skrive er å be om for mye

Gunnar Wærness
Les mer om boka

 

"Fantasien bobler i dikt, collager og mye annet fra 1988-2020. Boka dokumenterer utviklingen i et originalt poetisk forfatterskap"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

"Me har jo merka at Wærness sine tekstar er minst like mykje prosess som ferdig resultat. Og her får me sjå inn i arkivet for versjonar og visjonar. "
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

"I Gunnar Wærness’ poesi har jeg alltid gjenkjent et litteratursyn som ser litteraturen som bunnet i en livsform. Poesien hans beveger seg mellom språkfilosofiske betraktninger og rytmer, klang og sang, som for å understreke at språket drar i to retninger samtidig. Så også i årets utgivelse Å skrive er å be om for mye, som samler rariteter fra et 30 år langt forfatterskap. Til tross for sine 400 sider med kollasjer, essay, drømmenedtegnelser og dikt, er det en overraskende konsistens i materialet. Det er en fryd å følge en så kompromissløs forfatter gjennom kriser og forandringer. "
JOHANNES GRYTNES, BLA 11-12/2020

Garasjeland, Frode Grytten

Garasjeland

Frode Grytten
Les mer om boka


Nesten ikke noe Odda, og nesten ingen poplåter. Samme gamle mesteren. Det ligger i sakens natur: Grytten i Grotten nå!
OLA INNSET, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 MAGNUS ROTEVATN, FRAMTIDA

Globus, Sarah Smith Ogunbona

Globus

Sarah Smith Ogunbona
Les mer om boka

 

"Det er altfor få arbeidsplassromaner i norsk litteratur, mener vår anmelder. Denne boken handler om å kjede seg blant kaffekopper, snus og passasjerer. 
Om å bli vekket midt på natten fordi du plutselig må ut og fly.
Fortellingen av og om en flyvertinne har både psykologisk dybde, vidd og humor."

AFTENPOSTENS BOKREDAKSJONS KÅRING AV HØSTENS BESTE BØKER HITTIL 


Felemakaren, Edvard Hoem

Felemakaren

Edvard Hoem
Les mer om boka

 

"Ny, livsklok roman med røtter i Hoems familiehistorie. Krig og kjærlighet, felebygging og fattigdom. En faktabasert, fantasifull fortelling"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

"Edvard Hoem har skrive på familiekrønika si lenge no. Den har tatt lesarane vidt avgarde, så langt som til USA, sjølve prærien. Samtidig har den lege fast i «(…) noko som hende i eit vestnorsk kystlandskap for lenge sidan (…)». Med «Felemakaren» er vi stadig der, nær havet, naudsår etter napoleonskrig og blokadar, byar på Nordvestlandet i langsam vekst, eit heim i fjøra. Eg kan knapt få fullrost denne romanen om ein felemakar i ei fjern tid."
LEIF EKLE, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 VG  NETTAVISEN  ROMSDALS BUDSTIKKE

Lars Amund Vaage. Det uferdige huset

Det uferdige huset

Lars Amund Vaage
Les mer om boka

 

"Kva er det som gjer eit hus til ein heim, kva er det som knyter folk saman, og kva gjorde folkehøgskulane med gåverik bygdeungdom tidleg på 1900-talet? Forfattar og bonde Ragnvald Vaage var bestefaren til forfattaren, og inspirert av han kjem denne historia om store draumar, uferdige hus og ei pliktkjensle det ikkje går an å bli kvitt. Vondt og vakkert. Nei, vakkert og vondt."
MARTA NORHEIM, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 DAGBLADET   BERGENS TIDENDE

 

Linda Boström Knausgård. Oktoberbarn

Oktoberbarn

Linda Boström Knausgård
Les mer om boka

 

"Linda Boström Knausgård held fram med det sjølvbiografiske der eksmannen slapp (Karl Ove Knausgård, red. merk.). Oktoberbarn handlar om psykisk sjukdom, men ikkje berre det. God litteratur har sjeldan berre eitt tema. Romanen handlar også om å vekse opp med skodespelarmamma i det rikaste stroket i Stockholm. Boka passar for alle, anten ein har møtt veggen eller ser føre seg at ein kan kome til å møte veggen. Eller om du berre er ute etter å rømme frå det meir eller mindre velfungerande livet ditt for ei stund"
NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2020, VALGT AV KNUT HOEM

"En skilsmissehistorie, et rasende oppgjør med psykiatrien eller en sorgroman. Oktoberbarn kan leses på flere måter, men først og fremst er dette en bok preget av en lysende vakker prosa som nærest gjennomstrømmer leseren. Linda Boström Knausgård er etter min mening en forfatter fullt på høyde med sin langt mer kjente eksmann Karl Ove Knausgård. Og i likhet med ham graver hun dypt i sin egen psyke og sin egen biografi."

SINDRE HOVDENAKK, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 VG  ADRESSEAVISA 
 
DAGBLADET   BERGENS TIDENDE

 


Morten Øen. Boogaloo

Boogaloo

Morten Øen
Les mer om boka

 

"Med sin tredje apokalypseroman demonstrerer Morten Øen verdien av håndverket og tradisjonen. og hvorfor det reaksjonære er så tiltrekkende i krisetider"

ERIK ENGBLAD, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER

 

Jeg går og lever. Mirja Unge

Jeg går og lever

Mirja Unge
Les mer om boka

 

"En rå og ømhjertet roman om bedritent bygdeliv, ungdommens råskap og generelt skakkjørte folk. Svenske Unge skriver eksperimentell, mørk og morsom skittenrealisme om mennesker som kjemper for å bevare det indre lyset - og seg selv - tross møkka livet så generøst byr på."

MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 


"En intens og poetisk ordflom av blytung og bekmørk hverdag i ei svensk bygd på 1990-tallet. ‘Fucking Åmål’ blir ei barneregle i forhold."
KAROLINE HENANGER, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 DAGBLADET   STAVANGER AFTENBLAD

 

Anna Burns. Melkemannen

Melkemannen

Anna Burns
Les mer om boka

 

"Anna Burns briljerer, morer og krever også noe av leseren i denne romanen om The Troubles: Den voldelige konflikten i Nord-Irland. Boka vant den prestisjetunge Man Booker-prisen i 2018 og er en vilt original skildring av den kollektive pinen og paranoiaen som preger et frykt- og angiversamfunn."
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2020

 

 DAGBLADET   STAVANGER AFTENBLAD

 


Hjemsøkelse. Jenny Erpenbeck

Hjemsøkelse

Jenny Erpenbeck
Les mer om boka

 

"Ironikere frykter Erpenbecks humanisme; dem om det. En mesterlig, musikalsk refleksjon over tid og tap. Bedre blir det ikke"
EVEN TEISTUNG, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020
 

"Bok for bok blir det tydeligere hvorfor tyske Jenny Erpenbeck stadig oftere figurerer på listene over forfattere som fortjener Nobelprisen. Les henne nå, nikk innforstått siden … Kondensert og ganske krevende, men også en bok som sitter lenge i om man bare gir seg tid til å puste under lesning"

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE HARDE JULEPAKKER 2020

 

 BOK365   STAVANGER AFTENBLAD
 NETTAVISEN