2021

OKTOBER


JULI


I juli er bokhøsten i gang. Her kan du lese litt om hvilke bøker du har å glede deg til i høst. 

Klikk på bøkene for å lese mer om dem.

Øyvind Ellenes (red.)

Dag Solstad

Et festskrift til 80-årsdagen 16.juli 2021

I salg 16.07.21

Den 16. juli fyller Dag Solstad 80 år. I den anledning har Forlaget Oktober invitert til et festskrift med bidrag fra forfatterkollegaer. Med bidrag fra Kjersti Annesdatter Skomsvold, Espen Haavardsholm, Kjartan Fløgstad, Vigdis Hjorth, Jon Fosse, Gunstein Bakke, Maria Navarro Skaranger, Per Petterson, Edvard Hoem, Tove Nilsen, Alf van der Hagen, Hanne Ørstavik, Rune Christiansen, Trude Marstein, Marit Tusvik, Espen Søbye, Terje Holtet Larsen, Hans Petter Blad, Einar Økland og Jan Erik Vold.

Bertolt Brecht

Mor Courage og barna hennes

SKUESPILL

Oversatt av Øyvind Berg

I salg 28.07.21

Mor Courage og barna hennes. En historie fra trettiårskrigen ble skrevet som et rasende svar på Hitlers invasjon av Polen i 1939, men foregår på 1600-tallet, under krigene som den gangen herjet i Europa. Stykket spilles på Nationaltheatret høsten 2021, med premiere 25. september.

Vibeke Tandberg

Feber

ROMAN

I salg 28.07.21

En kvinne våkner forslått og blodig på et badegulv i en dam av sin egen urin. Hun husker ikke hvordan hun havnet der. Falt hun? Ble hun slått? Hva har egentlig skjedd?

Vibeke Tandbergs Feber er en medrivende, mørk og humoristisk roman om den siste tiden i et menneskes liv.

Gunstein Bakke

Austalgi

ROMAN

I salg 30. 07.21

Austalgi er en roman om nye og utdøende livsformer i et fylke som ikke gjorde så mye ut av seg mens det fantes, men som her får sin svanesang i en sanselig og overraskende språkdrakt.

Ida Frette

Perverst navn

DIKT

I salg 04.08.21

DEBUTANT

Diktene i Perverst navn er en løpende og inntrengende dialog mellom to stemmer, en samtale mellom to personer i en vanskelig, varig og nær relasjon som snakker til, om og på tvers av hverandre. 

Dette er Ida Frettes først bok.

Rune Christiansen

Saken med den tapte tidens innfall

ROMAN

I salg 06.08.21

Etter morens død reiser Norma til faren sin på en øy ute i skjærgården. Allerede på fergen på veien over observerer Norma noe rart – silhuetten av en rytter på åskammen. Hele øya er innhyllet i en mystisk atmosfære. Kanskje er ikke alt slik Norma har trodd?

Priya Bains

Med restene av mine hender

DIKT

I salg 11.08.21

DEBUTANT

Med restene av mine hender er en rik og befolket bok om migrasjon, ritualer, sorg, forskjønnelse, avmakt og magi. Gjennom et mylder av stemmer, et slags kor av nære og fjerne slektninger gir disse diktene liv til en stor og utvidet familie, splittet mellom et her og et der.

Nils-Øivind Haagensen

Sangria i parken

ROMAN

I salg 13.08.21

I Sangria i parken skriver Nils-Øivind Haagensen om dynamikken innad i guttegjengen, om den ofte legitimerende stillheten menn imellom når det kommer til måten de ser på, snakker om og behandler kvinner på, og hva som skjer når stillheten brytes.

Dag Solstad

Artikler om litteratur
2015- 2021

ARTIKLER

I salg 18.08.21

I denne artikkelsamlingen forteller Solstad om sitt forhold til viktige skikkelser i litteraturen. Han skriver om å reise fra Sandefjord og han gir oss også innblikk i en urovekkende drøm. Fra forskjellige kanter sirkler tekstene inn Solstads litterære virke og hans tenkning rundt litteratur. Til sammen danner de en slags litterær selvbiografi.

Kari Saanum

Sorgsanger

DIKT

I salg 20.08.21

Sorgsanger er en diktsyklus om dyp sorg.
Mannen i forholdet er kunstner, en vital, sterk kraft. Nå er han døende, og familien i krise. Så kommer døden. I stillheten etterpå overveldes kvinnen av minner fra samlivet: nærheten, samholdet, barna; forskjellene, kranglene, bruddet. Og kunsten.

Maria Navarro Skaranger

Emily forever

ROMAN

I salg 20.08.21

Emily er nitten år og gravid, og Pablo som er faren til barnet holder seg unna henne og vil ikke være en del av hennes, og det kommende barnets liv.

Emily forever er en roman om klasse, om hverdag, og om å finne frem til det i seg selv som gjør det mulig å klare seg. 

Inghill Johansen

Dette er G

ROMAN

I salg 25.08.21

G er en dal, og i den vokste hovedpersonen opp, og hennes far, og hennes fars far.
Dette er G er en roman om den kraften som trekker i alle ting. Det handler om å synke, men like mye om å flyte opp igjen og komme til syne i nye former. 

Vanessa Springora

Samtykket

ROMAN

I salg 27.08.21

Hun er 13 år, han er nesten 50. Etter et middagselskap hjemme hos hennes mor innleder de et forhold. G fester grepet om jentas liv, og nekter å slippe taket. Vanessa Springora konfronterer en kultur som i tiår etter tiår har lukket øynene for overgrep mot barn. Denne boka har bidratt til å endre Frankrike, både i ordskiftet og i rettssalene.

SEPTEMBER


Line Baugstø

Jeg lyver når jeg må

NOVELLER

I salg 01.09.21

Innerst inne bærer alle kvinnene i denne novellesamlingen på en rebell. Den kan være godt gjemt og kommer ikke alltid til syne, men den ligger der og ulmer. Baugstøs blikk på dynamikken i relasjoner, om det er mellom mødre og tenåringsbarn, mellom kvinne og mann, eller kvinner imellom, er skarpt og avslørende.

Tore Renberg

Assalamu Alaikum

Teksas 4

ROMAN

I salg 03.09.21

Spinnvill galskap møter dypt alvor når fjerde bind av Teksas-serien samler trådene om Jan Inge, Rudi, Cecilie og de andre i Hillevåg.

Fred være med deg kjære leser, den fjerde boka i serien om Hillevågsgjengen er her, og det lukter svidd.

Runa Skjeldal

Eleonora

ROMAN

I salg 08.09.21

DEBUTANT

Runa Skjeldal skriver stemningsnært og suggestivt om den første kjærlighetens betydning, om forventningene og de fluktuerende lengslene.

Terje Holtet Larsen

Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene

ROMAN

I salg 10.09.21

Terje Holtet Larsen på sitt ypperste. I et forfinet og tilsynelatende sorgløst språk setter han døren på gløtt til et svart gap av taushet, forstillelse og ensomhet.

Synne Øverland Knudsen

Gode lesere

ROMAN

I salg 15.09.21

DEBUTANT

En frodig og oppslukende fortelling om å stå utenfor og innenfor på Samme tid, og om å ikke miste seg selv i en kultur som er i endring.

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Agnes natt og dag

ROMAN

I salg 17.09.21

En eksistensielt oppmuntrende fortelling om Agnes Møllers møte med kjærligheten, skrevet med et stort litterært overskudd.

Runa Fjellanger

Ingen gjenboere

ROMAN

I salg 22.09.21

Sara lar ingenting skje uten at hun allerede har forestilt seg det, slipper ingen helt inn eller lar dem få makt over henne. Men da hun møter Jonathan, er det noe som endrer seg.
Ingen gjenboere er en roman om begjær og forelskelse, og om trangen til å gjennomskue alt rundt seg uten selv å bli sett.

Gunnar Wærness

Ta på Jesus

DIKT

I salg 24.09.21

Ta på Jesus er poesi som undersøker hva som må til for at noe indre skal bli noe ytre, for at ide, potensial, tro og håp skal bli til kropp, gave, møte og nytte.

Vilde Heggem

Jeg bare

ROMAN

I salg 24.09.2021

Jeg bare er en roman om parforholdet og småbarnsfasen, og om den uroen som kan oppstå mellom to som er hverandres nærmeste. Det er også en roman som kan leses som en lek med både sjangeren og samtidens selvforståelse.

Stein Torleif Bjella

Fiskehuset

ROMAN

Forventet i salg i oktober

Ivar Helgesen Aal er 79 år, bedriftseigar og meisterspelemann på hardingfele. Han har peika ut brorson Jon Aslesson Aal til å ta over fiskevatnet Storsenn. Jon er 47 år, lærarassistent, syng og spelar gitar. Dei to reiser på haustfiske og snakkar ut om kva som må til i livet.

Anne Oterholm

Livslyst

ROMAN

Forventet i salg i oktober

Livslyst følger en nokså alminnelig kvinne gjennom førtiårene og over i femtiårene. Anne Oterholm skriver ikke for de sarte, selv om det er lov å le. Det er intenst og dypt fascinerende.

Per Petterson

Mitt Abruzzo.

Journal 29.1-18.7 2021

JOURNAL

Forventet i salg i oktober

I løpet av vinteren og våren og fram til midten av juli 2021 noterer forfatteren Per Petterson nesten daglig ned tanker, minner og gjøremål. Det er koronapandemi på andre året med alt hva det innebærer. Det dukker opp minner, om barndom og oppvekst og en gutt som aldri kunne sitte stille, en nervøs gutt som ble en nervøs voksen og siden en nervøs eldre mann.

Bjarte Breiteig

Tøyeneffekten

ROMAN

Forventet i salg 15.10.21

"Tøyeneffekten" er en samtidsnær og undersøkende roman om et beboerinitiativ, om å finne et feste for kjærligheten utenfor den lukkede familiesfæren og om tro og tvil på kraften i felleskapet.

Merethe Lindstrøm

Vinterhest

NOVELLER

Forventet i salg 29.10.21

Vi har kanskje en håndfull virkelige novellemestere i dette landet, en av dem er Merethe Lindstrøm. Det er noe dypt foruroligende i alle Lindstrøms tekster. Hun viser frem skammen, sårbarheten, ensomheten, gjør den akutt og relevant. Samtidig finnes alltid en skjev humor i detaljene, en varme og åpning mot forandring.

Karl Ove Knausgård

Ulvene fra evighetens skog

ROMAN

Forventet i salg i oktober

En frittstående oppfølger til fjorårets Morgenstjernen som tar oss med til Norge på åttitallet, Russland i 2017 og stiller spørsmålet: Hva vil skje med oss hvis døden forsvinner?

Espen Stueland

Pandemiarkivene

SAKPROSA

Forventet i salg i oktober

Med koronakrisen har vi fått en kraftig påminnelse om at kroppen er sårbar fordi den er forbundet med alt annet liv - til og med et virus fra flaggermus. Med litterære mesterverk som veivisere tar Stueland for seg medisinske og helsepolitiske problemstillinger gjennom århundrene med pest og pandemi.

Ny roman fra Linn Ullmann!
Og det er ikke bare munnene som synger. Ways of seeing

Foto fra forestilling. Foto: Leif Gabrielsen

Sara Sølberg

Sarabande

ROMAN

Forventet i salg i november

Sarabande er en roman om et menneske i krise og om jordens krise, om vår evne til å føle tilhørighet med og ansvar for naturen under en menneskeskapt trussel. Hvordan fortsette å leve som menneske i en verden på randen av økologisk kollaps, med vissheten om at ens egen art er den skyldige og at alt når som helst kan bryte sammen igjen?

Linn Ullmann

Ny roman fra Linn Ullmann!

ROMAN

Forventet i salg i november

Og det er ikke bare munnene som synger

SAKPROSA

Forventet i salg i november

Hva skjedde egentlig da teaterstykket Ways of seeing ble dratt av scenen og inn i en rettsal anklaget for å være en trussel mot landets folkevalgte?

 I denne boka går de tre skaperne av stykket og andre skribenter gjennom hva som hendte med forestillingen og hva den faktisk iscenesatte.