Design: Ingeborg Ousland
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 179,00

Utrenskning

Oksanen, Sofi (oversatt av Turid Farbregd)

POCKET Pris kr 179,00
| ISBN 978 82 495 1127 3

En dag i 1992 finner den gamle kvinnen Aliide en forkommen ung jente på tunet utenfor huset. Aliide blir først urolig og skremt, men så vinner medfølelsen, og hun tar henne inn.

Slik møtes Aliide og Zara. Den eldste har levd hele sitt liv på gården i Vest-Estland, den yngste har vokst opp i det østligste Russland og har søkt lykken i Vest-Europa, men er nå på flukt fra menn som forfølger henne.

Gradvis blir vi klar over hvilke bånd som forener de to kvinnene, og en fortelling om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere folder seg ut. Handlingen foregår dels under krigen og den sovjetiske okkupasjonen på førtitallet i Estland, dels på begynnelsen av nittitallet når et nytt Europa tar form etter murens fall.

Sofi Oksanen skriver med stor følsomhet for dagliglivets detaljer og historiens lange linjer. Utrenskning er en fortettet og uredd roman om hvordan begjæret får forvridde former når makten og volden rår. Skammen og ydmykelsen følger sviket i kjærligheten.

Utrenskning er hovedbok i Litteraturklubben Epp.

http://www.eppklubben.no/general/display.asp?iFileID=861571&sKey=000

NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2010

Utgitt med støtte fra EU’s kulturprogram (2007-2013).

Omtale

”denne boken vil stå for tidens tann og kommer til å bli lest også om ti år og senere. Vi kan se den for oss som en klassiker innen finsk litteratur.”

Fra juryens innstilling til Runebergprisen

Utrenskning vibrerer av spenning: uuttalte hemmeligheter og dypt skammelige gjerninger som hovedpersonene utsettes for eller selv utfører brer seg som et nettverk over boken og tvinger leseren til å lese videre”

HUFVUDSTADSBLADET (Finland)

”Som et drama var Utrenskning (2007) en teaterbegivenhet; som roman er det en sann leseropplevelse. … Landsbygda i Vest-Estland i det 20. århundre ulmer i hennes nye verk som episk sted og tid, og gir denne fortellingen om følelsene til to generasjoner kvinner en nesten mytisk ramme”

HELSINGIN SANOMAT (Finland)

”De mange dimensjonene i Utrenskning er forbløffende. … Skam, svik, skyld, forsoning; dette er de store temaene Sofi Oksanens tredje roman rommer, med den kompleksiteten og det alvoret de skal ha”

TURUN SANOMAT (Finland)

”Med romanen Utrenskning tar Sofi Oksanen plass i fremste rekke blant finske forfattere”

YLE UUTISET (Finland)

”Eit medrivande dokument over det evig menneskelege, og det like evig umenneskelege … Forteljinga er ein mosaikk av korte kapittel frå ulike tider, og med denne teknikken får forfattaren synt oss mange viktige saker frå fleire sider. Men det som imponerer aller mest i boka, er den levande og detaljrike prosaen, der små ting ofte er det som gjer scenene sanne og ekte … Som skildring av Estland under og etter krigen kan eg ikkje tru anna enn at romanen er eksemplarisk, tidskoloritt og personlege eigenskapar er absolutt overtydande, ein les som om dette berre må ha skjedd”

ODD W. SURÉN, DAG OG TID

”Av og til leser jeg bøker som er så gode at jeg ikke riktig forstår hvordan forfatteren har fått det til. Det gjelder for eksempel Utrenskning … Med en elegant kryssklipping rulles de to kvinnenes historie opp … Oksanens fortellerstyrke ligger i antydningene, detaljene. … Denne fantastiske romanen, forbilledlig oversatt av Turid Farbregd, er like mye en kjærlighetshistorie til Estland”

CATHRINE KRØEGER, DAGBLADET

”Forfatteren har en fantastisk evne til å iscenesette groteske scener som munner ut i merkelige, men sterke observasjoner. Disse kan komme uventet, men føles likevel naturlig i sammenhengen … Sofi Oksanen er en uvanlig dreven forteller med stålkontroll over de mange tilsynelatende løse trådene hun slynger ut. Om Utrenskning ikke er en behagelig bok å lese, er den likevel en svært tilfredsstillende reise gjennom tid og rom”

BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV

”en overveldende leseopplevelse … en intens spenning … inntar leseren fra de første linjene. For selv om denne unge forfatteren skriver om trafficking, om overgrep og brutalitet på den estiske landsbygda, hviler det hele i den litterære antydningens og tvetydighetens kunst … Oksanen er en balansekunstner. Hun har sans for detaljene, og gir dem den nødvendige tyngden og betydningen … Sofi Oksanen har gjennom denne sterke, litterære beretningen gitt oss unik innsikt ikke bare i Estlands nære historie. Knivskarpt og nådeløst viser hun de menneskelige omkostningene i brutale politiske regimer. Og hun klarer på imponerende måte å knytte fortidens overgrep til den hjerteskjærende beretningen om den unge Zara og hennes skjebne”

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

”ein uvanleg sterk roman … Oksanen skildrar det mest forferdelege med nådelaus detaljrikdom … Oksanen er uvanleg dyktig når det gjeld dette å byggje opp ein dramaturgi. Dette er ein rå roman. Han er rått sanseleg, Han syner fram råskapen i det store og det vesle spelet og han er råspennande å lese”

MARTA NORHEIM, NRK

”Imponerer igjen. Evnen til å kombinere de ørsmå detaljene fra hverdagslivet med de store historiske sammenhengene gjør Sofi Oksanen til en usedvanlig interessant forfatter”

ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN

"Oksanen inntar vekselsvis de to kvinnenes perspektiv, og vever smidig sammen de to historiene med god sans for utporsjonering av informasjon og rytme i intrigen ... Oksanen har uten tvil et eget talent for å vise de store fortellingene gjennom de minste bestanddeler ... Det er denne sansen for de små ting som gjør Sofi Oksanens romaner til en spesiell opplevelse. Virkeligheter i et land vi ellers vet lite om, trer tydelig frem"

HILDE STUBHAUG, MORGENBLADET

"Sofi Oksanen holder kloa i stoffet sitt i romanen Utrenskning ... Sofi Oksanen holder spenningen oppe til siste side er lest ... Hun er en forfatter som kombinerer det rå med det ømme, det lille med det store i en sjeldent presis og sanselig prosa."

LIV RIISER, VÅRT LAND

"språket er så sanselig og kroppsnært ... Ikke nok med at Oksanen klarer å omsette en inngående forståelse av forholdet mellom okkupasjon, vold og kroppspråk til et glitrende litterært språk, men den kompositoriske elegansen er også slående .... en uhyre sterk kandidat til Nordisk Råds litteraturpris"

SUSANNE CHRISTENSEN, KLASSEKAMPEN

"Noen forfattere treffer meg som en knyttnevne i magen. En sånn forfatter er finske Sofi OKsanen. Et til dels svært brutalt innhold formidles i et språk som er så nært og tidvis så vakkert at setninger og avsnitt må spoles tilbake og leses om igjen og gjemmes på ...Romanen er spennende på en nesten umerkelig måte; ikke som en thriller, men som et skjebnedrama. Forfatteren har et sylskarpt blikk og ved hjelp av små detaljer makter hun å tegne et helt panorama og mane fram bilder i leserens hode som gjør at akt kjennes ekte og nært. Det gnistrer av Sofi OKsanens prosa, samtidig som ordene hennes river og sliter i meg og ikke lar meg i fred"

JORID MATHIASSEN, BOK OG SAMFUNN

"Rystende og velskrevet ... Sofi Oksanen er en sann språkets mester. Levende, eksakt og presist beskriver hun menneskelivets sinnsstemninger og innerste følelser. Dagliglivets små detaljer og de lange historiske linjer ... Utrenskning er en bok som berører langt inn i sjelen ... Årets roman sender henne like inn i toppsjiktet av nordiske forfattere"

TORBJØRN TRYSNES, FÆDRELANDSVENNEN

"Bit deg merke i dette forfatternavnet ... en av de mest spennende nye litterære stemmene i Norden ... Den litterære veven Sofi Oksanen setter opp, bæres av tilsynelatende hverdagslige detaljer og store, historiske kulisser, noe som gjør romanen hemmelighetsfull, spennende og medrivende"

FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD

”Elegant og spennende … framstår som et imponerende kunstverk … Blant annet er komposisjonen mesterlig, det motivisk-tematiske spennet stort … suverent utført … Om man i tillegg slår fast at språket er billedsterkt og sensuelt, med tette skildringer og dialoger som puster av liv og lyst og avsky, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor Utrenskning allerede har mottatt flere prestisjetunge, finske litteraturpriser, skal oversettes til mer enn 25 språk og er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for inneværende år”

STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

”Overbevisende og viktig. Med fare for å virke i overkant pompøs velger jeg likevel å komme med følgende ytring: Mens jeg leste Sofi Oksanens siste roman husket jeg hvorfor jeg elsker å lese romaner. Denne boka har alt! Den er til tider så spennende at jeg glemte å puste, den er så vond og trist at det gjør vondt langt inne i sjelen … Noe av det som gjør denne boka så god er alt det som IKKE blir fortalt. Det ligger uvanlig mye historie og kraft mellom linjene, og selv der ligger historien lagvis. Det var helt umulig å ikke lese, og selv innspurten på 5-mila under OL ble kjedelig sammenlignet med Oksanens fortellerkunst … en ung forfatter og dramaturg med et helt spesielt talent … Nå er boka nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2010, og jeg kan ikke skjønne annet enn at prisen må gå til denne romanen”

SOLGUNN SOLLI, ALTAPOSTEN

"en uhyre velkomponert og medrivende roman. Det er imponerende at en så ung forfatter ... lodder så dypt og med et så suverent overblikk former det omfattende materialet sitt ... Utrenskning er en mangfoldig roman, som spiller på ulike strenger og berører mange motiv ... Oksanen har en slående formuleringsevne, der presis og detaljrik prosa i Turid Farbregds fine oversettelse stundom nærmer seg poesien, stundom går over i det sanselige ... Boken rommer mange hemmeligheter, og forfatteren vet å anrette stoffet på mest mulig virkningsfullt vis, slik at avsløringene kommer gradvis etter hvert som beretningen veksler mellom ulike tidsplan. Sterke, til dels svært sterke, og dramatiske hendelser skildres i relativt nøkternt, tidvis tilbakeholdt språk. Dette gir ytterligere nerve og intensitet til en roman av sjelden kvalitet"

JAN H. LANDRO, BERGENS TIDENDE

"Skildringen av anoreksia i romanen er noe av det sterkeste jeg har lest ... Til å være en ung forfatter er Sofi Oksanen bemerkelsesverdig formsikker. Språket er usentimentalt selv om hun skriver om sentimentale emner fullt av nostalgi, tapt kjærlighet og svik. Og hun bruker virkemidler som overrasker. Jeg anbefaler begge bøkene av Sofi Oksanen, som er oversatt til et smidig norsk"

TORILL H. LAURITSEN, FINNMARKEN

"Årets beste oversatte roman hittil, for meg, må være Sofi Oksanens Utrenskning ... Denne boka har mørk substans i overflod, og Sofi Oksanen har en fortellerevne og teknikk som overgår det meste. Hun skriver mangefasettert og grotesk, i en bok som behandler både de store spørsmålene og det lille livet. Det handler om skyld, svik, skam. Den er sanselig, subtil og brutal. Og den gjør det de store romanene skal, den lærer oss å se på nytt"

ANDREAS WIESE, DAGBLADET, KULTURTIPSET

"Estlands historie sett fra et kjøkkenvindu. Den aldrende Aliide har lært seg å snu kappen etter det politiske klimaet, mens den unge Zara er på flukt fra et liv som sexslave. I en skarpskåren tekst skildrer Oksanen sovjetregimets konsekvenser for enkeltmennesker"

LIV RIISER, VÅRT LAND Årets beste bøker 2010
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Hanne Ørstaviks Kjærlighet kortlistet til The Republic of Consciousness Prize 2020
I dag ble det kjent at Hanne Ørstaviks roman Kjærlighet (eng. tittel: Love) er en a...

Les mer

Linn Ullmann om litteratur og offentlighet - Foredrag på Nasjonalbiblioteket 28.02
Hvordan klare seg? I et personlig, litterært og undersøkende foredrag ser Linn Ullmann nærmere på...

Les mer

Nina Lykkes Full spredning holder stand på bestselgerlista
Nina Lykkes Full spredning. En legeroman beholder denne uken andreplassen på Bokhandlerfor...

Les mer

Bjørn Esben Almaas og Matias Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020
I dag ble det kjent at

Les mer

Matias Faldbakken tildelt P2-lytternes romanpris 2019
Matias Faldbakkens kritikerroste roman Vi er fem er tildelt P2-lytternes romanpris 2019. P...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev
  • Fritekstsøk
  • Arrangement
28.02.2020

Sakprosadagene på Kristiansand folkebibliotek: Espen Stueland: «Eilert Sundts farlige kunnskap»

Les mer
28.02.2020

Litteratur og offentlighet. Foredrag ved Linn Ullmann på Nasjonalbiblioteket

Les mer
04.03.2020

Klimakritikk: Er kritikken i økokrise? - med blant andre Espen Stueland

Les mer
07.03.2020

Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene 2020: Nordisk poesifest med blant andre Espen Stueland

Les mer
07.03.2020

Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene 2020: Poesi, klima, krise - med blant andre Espen Stueland

Les mer
KOMMENDE

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish