Design: Exil Design
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 379,00

Slåttekar i himmelen

Hoem, Edvard

IB Pris kr 379,00
| ISBN 978 82 495 1484 7

Edvard Hoems oldefar heitte Knut Hansen Nesje, men alle kalla han berre Nesje. Forteljinga i denne romanen begynner utanfor Molde i 1874, der Nesje er slåttekar, og enkemann på andre året, med ein son å ta seg av. Plutseleg dukkar Serianna opp. Ho røyker pipe og får Nesje med på seifiske, og saman finn dei kjærleiken. Snart er dei gift og får barn.

Menneska ved Frænfjorden lever eit liv i hardt arbeid, tett på jorden og fjorden. Men ein ny veg er i ferd med å opne seg i desse åra — stadig fleire sel det lille dei eig, og legg ut på den strie og eventyrlege reisa til Amerika. Seriannas søster Gjertine drøymer om å dra, sjølv om ho er berre ungjenta. Det begynner å koma brev frå utvandrarar som fortel om ein frodig, men også ugjestmild prærie som skal bli til gardsbruk og heim.

Slåttekar i himmelen er ein inspirert roman av forfattaren av Mors og fars historie. Det er ei forteljing om det nye og det gamle landet, om arbeid, byrgskap og kjærleik, om å vera villig til å satse og gjere store offer.

LANGLISTET TIL P2-LYTTERNES ROMANPRIS 2014.

Omtale

"En mester i aksjon ... Praktfullt skrevet om Amerika-drømmen ... Slåttekar i himmelen er en uvanlig finstemt skrevet fortelling. Hoem driver ikke med fiksfakseri. Historien fortelles i et rolig, malende tempo, og forfatteren lar oss bli godt kjent med romanens viktigste karakterer: slåttekaren Nesje og svigerinnen Gjertine ... Dette er et sanselig praktverk: Vi kan føle gleder og sorger. Vi lever oss inn i den beinharde hverdagen for å skaffe familien nok mat, et liv som står i sterk kontrast til dagens oljerike Norge. Språket er vakkert og nennsomt ... Fortellingen om Hoems oldefar er større enn seg selv: den er et stykke norsk historie ... Slåttekar i himmelen er en studie av en forfattermester i aksjon"

BRYNJULF JUNG TJØNN, VG

"Realismen har sitt motstykke i Hoems språk. På omslaget kaller forlaget boka «ein inspirert roman», noe den vidunderlige tittelen Slåttekar i himmelen er et godt eksempel på. Romanen er en dikterisk fantasi, og det som gjør dette lille stykket norgeshistorie til virkelig interessant litteratur, er kontrasten mellom de smålåtne karakterenes liv og det høystemte språket de blir beskrevet i ... dette er Hoems løsning på den historiske romanens problem: Språket gjør at man aldri er i tvil om hvilket ståsted det fortelles fra ... en godmodig, men også genuint god roman"

BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN

"Flyter fritt og favner vidt ... Mens oldefaren gjennom årene ble en mester med ljåen, har Edvard Hoem finslipt sitt verktøy som forfatter, nå øser han av fortellertalent og oppsamlet erfaring i en roman som flyter lett og favner vidt ... Mens utvandrerskildringer ofte legger vekt på slitet og skuffelsene, balanserer Hoem fortellingen slik at også gleden og eventyrlysten får sin plass ... vi merker at hjertet banker i teksten ... Her er romantikk og attrå, sanselighet og livsglede, tro og tvil ... alt er porsjonert ut med sikker hånd i en roman som vil fange mange"

LIV RIISER, VÅRT LAND

"Hoems nye roman må være en av høstens mest sanselige ... dikteren bruker sine evner og fyller i med kunnskap og fantasi, og kan notere seg for nok et bevegende og svært lesbart portrett av menneskeskjebner i en hardfør norsk fortid. Som i Mors og fars historie (2005) har det familienære stoffet tydelig forløst noe av det beste i Hoems fortellerevne ... Hoem har en unik evne til å balansere fortellingene sine ... I tillegg kommer forfatterens elegante, men også nøkterne språkføring, denne hoemske stilen som alltid flyter så lett og ubesværet ... Slåttekar i himmelen kan kort sagt utnevnes til en stor og fin leseopplevelse"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"Når [Hoem] har funne eit stoff, kan han på nokre få linjer rissa opp ein situasjon som trer fram som eit klårt sansa bilete, og han får det til å dirra av intensitet. Vi får straks kjensla av at noko står på spel ... Eg legg bort boka med hunger. Eg håpar dette er ei byrjing og ikkje ei avslutning ... Her er det spent opp eit lerret som er stort nok til fleire bøker.

JAN INGE SØRBØ, DAG OG TID

"Lenge er jeg skeptisk til nok en likefrem roman om dåder og udåder i 1800-tallets hesjestaurer. Men hva skjer? Jo, med ett har romanen dratt meg inn og jeg blar som i en lavhastighetspage turner. Sjangerens verktøykasse virker fordi Hoem vet å ta den i bruk, på nøkternt og rørende vis ... Hoem makter rett og slett å skrive en roman som leseren kan hvile i ... gir et interessant og nært bilde av tiden og menneskene"

ANE NYDAL, MORGENBLADET

"Storslått om oldefar ... Hoem er ein gudebenåda forteljar, og som 65-åring skriv han betre enn nokosinne. Det enkle, effektive språket fungerer, anten han skildrar natur, ver eller menneske som møter kjærleiken ... forfattaren fortel med brei penn, på ein måte som gjer oss litt klokare ... eg håpar Hoem vil glede oss med i alle fall ei bok til"

BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN

"[Hoem] sier i etterordet at boken er diktet rundt spinkle minner om reelle personer. Diktningen er imidlertid alt annet enn spinkel. Han viser en enestående evne til å anskueliggjøre pionerenes faktiske livsvilkår, viljen til å lykkes, livsmotet, alt det som siden blir et amerikansk credo. Han skildrer samspillet mellom utvandrerne, og håpet som alltid ser ut til å seire over mismotet, med en sanselighet som gjør det hele nærværende"

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

"Glimrende skildring av brytningstid. Strålende blanding av slektssaga og portrett av atten­hundretallet i Vesten ... Hoems usentimentale fremstilling av barnas rolle i det tradisjonelle bondesamfunnet er tankevekkende. Bokens nøkterne, konkrete og sanselige stil puster liv i personer og omgivelser ... Slåttekar i himmelener en glimrende skildring av en brytningstid som eksisterer den dag i dag, men i andre former. Boken får en også til å drømme om et liv i en prærievogn, på vei mot ukjent terreng"

GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE

"Edvard Hoems historiske roman er muligens langt fra «sannheten», men så poetisk, underholdende og velskrevet at jeg nyter hver side … En sjeldent vakker roman … fantastisk god underholdning. Og en nydelig og poetisk roman … Han har et poetisk og vakkert språk, Edvard Hoem. Forfatteren er så proff, og tryller fram de mest typiske figurer i de vakreste landskap. Det går så lekende lett, han får sagt så mye med så lite – også i dialogene … Slåttekar i himmelen» er mer  enn god nok til å holde som fri fortelling, helt uavhengig om det er basert på skjebner hentet fra virkeligheten. Mye tyder på at det kommer en oppfølger eller to. Det håper jeg inderlig. Jeg nøt denne vakre underholdende gammelmodige romanen fra begynnelse til slutt"

CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

"Hoem er ein medviten stilist, og veit korleis han kan skape stemning og spenning utan å ta i bruk store og svulstige ord ... Det er eit meisterstykke å klare å samle eit så kolossalt stort stoff til éin roman ... teksten kjennest som ein vellykka heilskap når siste setning er lest. Ikkje minst fordi forfattaren skriv desse historiene med stor kjærleik til det miljøet og dei menneska han viser fram for oss. Boka er ein lovsong til den farne tida"

ROMSDALS BUDSTIKKE

"Et sanselig praktverk om Hoems oldefar, som måtte velge mellom å bli værende i Norge eller utvandre til USA. Et stykke norsk historie om hvem vi er"

BRYNJULF JUNG TJØNN, VG, Årets beste bøker 2014

«Et stykke poetisk Norgeshistorie … persongalleriet er stort og frodig; Forfatteren øser av sine kunnskaper om det norske standssamfunnet på 1800-tallet. Han levendegjør datidens krav og kvaler og skriver uanstrengt og klart; leseren trenger aldri være i tvil om at forfatteren har greie på det han skriver om. Kunsten ligger i detaljene … han skaper poesi av det. Denne boken er noe så selvmotsigende som en nøktern, jordnær og realistisk roman ført i et høystemt, poetisk og sanselig språk»

ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN

"Det er i sum fascinerande historisk lesnad om personar slik dei godt kunne ha vore og levd ... enten dei er her eller der, ser vi Hoems godhug for personane sine, slitarar og 'småfolk', men med vaksne folks lengslar og kjærleik"

JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

"Det er alltid med stor forventning eg opnar nye bøker signert Edvard Hoem, og eg vart ikkje skuffa denne gongen heller ... Om eg skal gi eit godt råd til litteraturglade lesarar av Dagen nå ved inngangen av eit nytt «leseår»: Prioriter Edvard Hoem og «Slåttekar i himmelen». Du finn ikkje mykje som er betre enn å lesa denne boka!"

AUDUN MOSEVOLL, DAGEN

"Sterkt norsk slektsdrama ... rommer foruten poetiske kvaliteter også enorm historisk kunnskap ... en av sitt lands beste nålevende fortellere ... språklig er den en nytelse"

DORIS OTTESEN, KRISTELIG DAGBLAD (Danmark)

"Den umiskjennelige duft av stor, nordisk litteratur. Edvard Hoems kraftprestasjon av en stor slektsroman i fire bind kommer nå i dansk oversettelse .. En ordentlig god historie, fortalt virkelig godt, har evig liv. Og slik er det med den norske forfatteren Edvard Hoems store slektshistorie ... Man leser ikke om en annen tid, man befinner seg i den tiden. Det er den ene av Hoems tre store bedrifter med denne boken. Den andre er at han evner å kombinere et stramt, lettforståelig språk med vakre, poetiske passasjer. Det er mesterlig ... Den tredje store bedriften er den helt overordnede: Hoem forteller en stor historie ... det skal en stor forfatter til for å skrive en stor bok. Hoem er en kjempe."

ARNE MARIAGER, FYNES STIFTSTIDENDE (Danmark)

"Hoem har begått en helt vidunderlig slekts- og utvandrerroman"

HELLE REGITZE BOESEN ,LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)

"Jeg gleder meg allerede til å høre mer om de norske utvandrerfamiliene i de tre neste bindene"

JANNIK LUNN, KØBENHAVNERAVISEN (Danmark)

"Edvard Hoem er ikke bare en av norsk skjønnlitteraturs flotteste fortellere, han fører et poetisk og billedrikt og sanselig språk også. Slåttekar i himmelen er ikke noe unntak"

JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Fantastisk mottakelse av Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen
Fredag 20. september ble Dag Solstads nye roman Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen sl...

Les mer

Anne B. Ragde topper bestselgerlistene for andre uke på rad
Fredag 6. september ble sjette og siste bind i Anne B. Ragdes folkekjære verk om familien fra Nes...

Les mer

Anne B. Ragdes nye roman topper bestselgerlistene
Anne B. Ragdes roman Datteren utkom forrige fredag til terningkast fem i VG og Dagbla...

Les mer

Anne B. Ragdes nye roman til Frankrike, Polen og Danmark
Anne B. Ragdes roman Datteren utkom forrige fredag til terningkast fem i VG og Dagbladet....

Les mer

Forlaget Oktober inviterer til pressekonferanse 11. september kl. 11.00 – Ibsen NOR
Det et er en begivenhet når de tre første bøkene i NOR-prosjektet lanseres 11. september i Norge....

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev
  • Fritekstsøk
  • Arrangement
24.09.2019

Lansering, Oslo: Barn av Dag Johan Haugerud

Les mer
25.09.2019

Lansering, Oslo: Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen av Dag Solstad

Les mer
26.09.2019

Forfattersamtale, Oslo: Hva er et menneske?

Les mer
24.10.2019

Forfattersamtale, Bergen: Hans Petter Blad

Les mer
27.10.2019

Forfattersamtale, Trondheim: Edvard Hoem

Les mer
KOMMENDE

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish