Menn i min situasjon

Design: Mona Bekkevad
Last ned høyoppløselig versjon av omslag
Pris kr 399,00

Menn i min situasjon

Petterson, Per

IB Pris kr 399,00
| ISBN 978 82 495 1974 3

Det var en lys dag, det var lysere enn på lenge, det blåste, i marka lå det snø, men ikke ved fjorden, det som kom hadde smelta. Jeg satt bakerst i bussen med lærveska mi i fanget på vei ned fra Bjølsen mot sentrum og følte meg forventningsfull, men ikke glad. Jeg tenkte, det må ha vært noen fine dager de siste månedene, det siste halve året, dager jeg tross alt var tilfreds med situasjonen jeg befant meg i eller i hvert fall forholdt meg til den med stoisk ro. Kanskje var denne en av de dagene, bare at jeg ikke lenger visste hvordan jeg skulle måle dem, måle hva imot hvilke størrelser, hvilke andre dager. Men jeg så ikke jentene så ofte nå. Skulle jeg sammenlikne, måtte dét også med. Og det måtte vel veie tungt, jeg forsto ikke annet. Jeg kjente ingen ro.

For Arvid Jansen er livet blitt et spørsmål om faste holdepunkter. Han oppsøker gamle slagmarker rundt i byen, drikker seg full, treffer damer og blir med dem hjem, eller kjører rundt i Mazdaen, hvor han også tilbringer nettene når senga blir et umulig sted.

Det er ett år siden Turid tok med seg de tre jentene og dro. En tidlig morgen ringer hun fra den nedlagte jernbanestasjonen på Bjørkelangen. Arvid plukker henne opp og kjører henne hjem til Skjetten. Men for en gangs skyld nekter han å gi henne det hun ber om. For i rekkehuset hun har flytta til, finner han ingenting av deres felles liv, der er han fullstendig utradert, han eksisterer ikke lenger.

Vigdis, eldstedattera, ser hva slags mann han egentlig er, tror Arvid, og dermed må hun ta avstand fra ham. Men samtidig er kanskje hun den som trenger ham mest.

Menn i min situasjon er en øm og skånselløs skildring av et liv i oppløsning.

Her kan du bla i boka Menn i min situasjon

NOMINERT TIL BOKHANDLERPRISEN 2018
NOMINERT TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS 2018

Omtale

"Per Pettersons nye roman, «Menn i min situasjon», er strålende, mørk lesning. Et minimum av varme og humor klarer like fullt å klore seg fast... Jeg vet ikke om det finnes noen annen norsk forfatter som så hardnakket praktiserer tesen om «show, don't tell». Petterson viser, demonstrerer, skaper rom i fortellingen som nesten snakker selv, men forklarer lite... Så mye kunne vært sagt om «Menn i min situasjon», det får holde med dette: Per Petterson tar seg god tid mellom bøkene, kvaliteten blir deretter..."

LEIF EKLE, NRK BOK

"Han er nådeløst ærlig og uendelig vemodig på en og samme tid. Per Petterson kan portrettere menn på en måte som få om noen i norsk litteratur gjør ham etter... Dette er en bok som er full av gjenkjenningspunkter for leseren. Det gjelder hvordan et tett parforhold kan erstattes av iskald avstand, og det gjelder hvordan enhver flukt bort fra deg selv ender der den starter. «Menn i min situasjon» er muligvis en skilsmisseroman, i tilfelle gir det begrepet en helt ny litterær mening og dybde... Per Petterson skriver så intenst, presist og språklig finslipt at historien griper fatt i deg med en gang. Og den lar deg slippe unna. Heller ikke etter endt lesning. Jeg er glad vi har Per Petterson. Veldig glad."

SINDRE HOVDENAKK, VG

"En sår og galgenhumoristisk høysang til alle ensomme menn som sover i bilene sine... Med sin nye roman «Menn i min situasjon» har Per Petterson brettet et mjukt, varmt pledd over alle enslige, fortapte mannssjeler i hovedstaden... Å lese Per Petterson er som å få pustet fortellingen rett inn i øret. Det hele så mykt og lett, men også mørkt, tett og ganske beskt. Setningene flyter av sted, litt over stokk og stein, likegyldige til regelverk og smålig skolegrammatikk... Få kan som Per Petterson male fram Oslo så usentimentalt, ømt og nesten omfavnende... Med «Menn i min situasjon» viser Per Petterson hvilken unik forteller han er. Ligaen av skuffede, enslige og desperate menn har fått et løft rett inn i litteraturens førstedivisjon."

TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"Menn i min situasjon er forfatterens beste bok siden Ut og stjæle hester... Forfatteren er tilbake på samme høye kvalitetsnivå selv om stilen er svært forskjellig fra den klassiske historiefortellingen i Ut og stjæle hester... Den selvbiografiske komponenten er åpenbar, uten at dette gjør stilen mindre fabelaktig. Menn i min situasjon er rik på detaljer, bilder, farger og stemninger som ikke fremstår som repetisjoner av noe som skjedde den gang da, men som resultat av forfatterens gode arbeid ved skrivebordet... Flere magiske partier skildrer hvordan Arvid overnatter i bilen, som vanligvis står parkert like ved bussholdeplassen på Advokat Dehlis plass på Bjølsen. Petterson klarer å mane frem et skjebnetungt fellesskap mellom mannfolk som er forlatt eller utilpass eller av andre grunner tilbringer nettene i bilen..."

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

"Følelsesmessig finstemt... Per Petterson utforsker tomheten på mesterlig vis i sin nye roman Menn i min situasjon ... Gjerne gjennom lange rytmisk flytende setninger og avsnitt, brutt opp av kommaer som sikrer rom for tankesprang og andre refleksjoner som Arvid måtte gjøre. Hele veien med det enkle og ujålete, men likevel så rike og levende språket som er blitt Per Pettersons varemerke. Han legger seg nokså tett opptil dagligtalen, men gjør det så poetisk og følelsesmessig finstemt at det gir lukt og farge både til Arvid Jansen og hans omgivelser... Nettopp det å skildre det alminnelige og formidle det tilsynelatende enkle, er en av Per Pettersons store styrker."

LEIF GJERSTAD, BOK365

"Jeg trodde ikke jeg trengte flere bøker om fåmælte menn i livskrise etter skilsmisse. Men så kommer altså denne... Etter endt lesning følte denne leser seg beriket og utmattet, som å ha vært med på en berg og dalbanetur ledsaget av en sjeldent dyktig støttekontakt, en som stoler såpass på sin «klient» at han ikke fører ham for tydelig på rett vei."

OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

«han beskriver en form for livsinnstilling og melankoli som nok berører alle, men som allikevel oppleves som spesifikt mannlig … Det er å slå inn en åpen dør å si at Pettersons språk er slående godt, suggererende og autentisk. Petterson har også en øm humor, humoren til en forsiktig mann som er blitt rundjult men fordømt med en smarthet som også kan gjøre ham spiss»

BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV

«eit av Noregs mest interessante forfattarskap … skriv med sedvanleg godt språk … Han teiknar eit truverdig portrett av ein mann utan retning … Det som verkeleg set seg i mellomgolvet, ligg snarare i skildringa av Arvids forhold til døtrene sine, spesielt eldstejenta Vigdis … Arvids nederlag, sigrar og utfordringar som far, i kjølvatnet av tapa han har lidd, gir romanen den nerven han elles opererer i utkanten av. Menn i min situasjon løftar seg frå å vere ei passeleg interessant forteljing om ein mann i krise til å bli ei eksistensiell sjølvransaking av vesentleg format.»

ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND

«Nok en solid roman … en helt egen vri på tematikken … en gjennomført god bok: Den tørrvittige humoren, de mange mislykkede kvinnemøtene, skildringen av Arvids ubotelige ensomhet. En av årsakene til den internasjonale suksessen til «Ut og stjæle hester» (2003), var de lavmælte naturskildringene. Det er noen nydelige scener også i denne boka»

CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

«Sårt om en mann i oppløsning … skrivemessig er det knapt noen som slår Per Petterson … en av Per Pettersons beste romaner.»

RUNE FJELLVANG, ROMERIKES BLAD

«Vi kommer tett på, det gjør vondt … Det er troverdig, og det er skrevet med Pettersons helt særegne nerve og autentisitet. Også språklig blir det nært, ettersom Petterson skriver tettere opp mot talespråket enn standard bokmål … Men selv om det gjør vondt; her er gjenkjennelse, hengivne øyeblikk og nydelige språklige lykketreff, slik bare Per Petterson skaper dem. Gled deg til å lese.»

TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN

"Når romanresultatet av en forfatters bruk av seg selv blir som i Per Pettersons siste roman, «Menn i min situasjon», er det ikke lenger bryet verdt å anvende krefter på å drøfte og dømme den såkalte virkelighetslitteraturen som sjanger eller hvor mye en forfatter bruker, eller har «lov» til å bruke sitt eget, families og alle andre bekjentskapers liv skjønnlitterært. Heller enn å konstatere at, er det imidlertid fortsatt interessant å se og annamme hvordan en forfatter gjør det. Per Petterson (1952, debut 1987) gjør det med stil og eleganse... Jeg skulle tro at mange, ikke bare mannlige, lesere av «Menn i min situasjon» kan gjøre en beryktet landsmanns ord til sine: «Om blodet er aldri så tynt, man kjenner seg dog i slekt med Peer Gynt». Og Arvid Jansen... Det er strålende."

JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

"I Per Petterson har vi sannsynligvis vår tids største skald av mannlig ensomhet, skyldfølelse og selvrefleksjon. I «Menn i min situasjon» får denne egenskapen utfolde seg i enda større grad enn i hans tidligere bøker - den får også nye armer, og utforsker nye temaer. Dette er Petterson på sitt beste... Per Pettersons stilsikre språk gjør dette til en bok som tillater den nødvendige mengden desperasjon og bitterhet, men holder teksten samtidig lun og god. Teksten er på sitt beste når den slipper andre emner inn i ensomheten: Spørsmål om skyld og om foreldreomsorg, om rasjonalitet og affekt."

ODA VIGE HELLE, BERGENS TIDENDE

"Når Arvids hjelpeløyse er på sitt djupaste, er Petterson på sitt beste... Petterson har eit tydeleg «vassmerke», ei språkføring han vel er nokså aleine om i bokmålsprosa av i dag. Han er «nedpå» og liketil, samstundes svært presis og treffande. I lesinga kjem ein gong på gong til ei setning eller eit avsnitt som blir ståande og lyse i alt sitt mørker."

HILDE VESAAS, DAG OG TID

"Dette er bøker som blir bedre for hver gjenlesing, det sikreste tegn på varig litterær verdi... I Menn i min situasjon virker Per Petterson friere og åpnere enn noen gang. Romanen er et nytt høydepunkt i et forfatterskap som allerede har en sikker plass i vår moderne prosakanon... Som få andre kan Petterson formidle svakhet, forvirring og eksistensiell nummenhet, mens stoltheten og ukueligheten viser seg i hans selvsikre litterære stil og tone... "

ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET

Hovedgrunnen til at «Menn i min situasjon» er en av de flotteste romanene Petterson har skrevet til nå, skyldes at dette dypest sett er en kjærlighetsroman. Vi snakker ikke om Romeo og Julie, snarere tvert imot... Det er denne eksistensielle fortvilelsen Per Petterson er så flink til å mane fram i sine romaner – også i denne. I et språk som er klisjefritt og musikalsk, vakkert og presist, et språk som er fritt for fagpsykologiens terminologi, som forstås av alle fordi det går gjennom marg og bein. Det går til kroppen. Til hjertet."

JAN ERIK ØSTLIE, FRIFAGBEVEGELSE

"Per Petterson skriver langsomt og detaljert om en mann som blir forlatt og om det livet de har levd. Det vil si, han skriver hva denne mannen gjør, i detalj og så usentimentalt at det berører meg sterkt ... Trass all miseren, så er dette også en nostalgisk og dempet humoristisk kjærlighetserklæring til Oslo. Et tidsbilde. Fortellingen ruller av sted, som Mazdaen han kjører, av og til over stokk og stein og nesten på avveier, men jeg vil ikke annet enn å sitte på og høre om dagene som var, og som rusler og langsomt går seg til"

ANNE SCHÄFFER, TARA
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Mona Høvrings kritikerroste roman i nytt opplag
Mona Høvrings Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født utkom tidligere i h...

Les mer

Per Pettersons Menn i min situasjon – nå 17 land
Per Pettersons Menn i min situasjon fikk strålende kritikker da den utkom tidligere i høst...

Les mer

Strålende kritikker til Edvard Hoems Jordmor på jorda
Edvard Hoems roman Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren ble lansert fredag forrige uk...

Les mer

Matias Faldbakkens The Hills roses i Tyskland
Matias Faldbakkens roman The Hills får svært gode kritikker Tyskland. Boken utkommer på He...

Les mer

Edvard Hoem – «en kjempe» i Danmark
Edvard Hoems slektskrønike gjør det også godt i Danmark. Det danske forlaget Hovedland har nå kjø...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish