Kjell Askildsen. Et liv

Hagen, Alf van der

IB Pris kr 379,00
| ISBN 978 82 495 1360 4

Med Kjell Askildsen. Et liv videreutvikler Alf van der Hagen sin særegne blanding av intervju, biografi og memoarer. Van der Hagen har en unik evne til å lytte seg fram til det som er viktig, og Askildsen forteller mer åpent om livet sitt enn noen gang før: Om hvordan han som tolvåring ble med i motstandsbevegelsen og siden ble avhørt av Gestapo, om sin tid i Tysklandsbrigaden, om kjærlighet og ekteskap, skilsmisse og familieliv, om å være et Guds barn og så vende seg vekk fra religionen, om mørke perioder og store lidenskaper, og om hva litteraturen har betydd, og kan bety. Van der Hagen gjengir levende og elegant Askildsens livsanskuelse og syn på samfunn, politikk og religion, kunst og litteratur.

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2014.

Omtale

"Interessant, velfortalt og medrivende om en av våre aller mest anerkjente prosaister. I tillegg til å være et glimrende forfatterportrett, er denne boken også et stykke levende fortalt kulturhistorie"

SINDRE HOVDENAKK, VG, Årets beste bøker 2014

"En sjelden sjanse til å bli kjent med forfatterikonet. Hagens metode er samtale, og teksten flyter like lett av gårde som en passiar mellom to gode venner"

KRISTINE ISAKSEN, VG, Årets beste bøker 2014

"Hvilket liv og hvilken bok! Alf van der Hagen løfter intervjusjangeren til nye høyder etter starten med den ellers gode Dag Solstad-boken. Her kommer han tett innpå og dypt ned i livet til en mann som ikke umiddelbart byr på seg selv, men som under Hagens nennsomme boring framstår som breddfull av besk humor, refleksjon og litterær fortellerglede"

MODE STEINKJER, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2014

"Biografien om Kjell Askildsen er full av overraskelser, historiske detaljer og kuriøse opplysninger. Alf van der Hagen løfter forfatterintervjuet til et nytt nivå, og får Askildsen til å snakke åpent og uanstrengt om kriser og gleder i eget privatliv. Boken er også en nydelig og personlig introduksjon til hans berømte novellesamlinger"

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2014

"Timevis med samtaler med novellemesteren Kjell Askildsen ligger bak intervju-biografien av Alf van der Hagen. Boken om en av etterkrigstidens største norske forfatterskap, gir dyp lesefryd"

ARNHILD SKRE, NRK P2, Årets beste bøker 2014

"en liv- og litteraturhistorie preget av gjensidig respekt mellom biograf og forfatter. Det pågår et usminket samtale om liv og litteratur, politikk og kjærlighet som på befriende vis virker helt blottet for mistenksomhet, posisjoneringer og syting. Likevel er erindringene nakne og uten taktiske overveielser. Smertefulle erfaringer, morsomme kommentarer, gjennomreflekterte synspunkter på litterær teknikk og kunsten i å tørre å vente, avvente og vite når punkum skal settes. Jeg kan ikke tenke meg en vakrere redegjørelse for dette forfatterlivet, ett av moderne europeisk prosas fremste, som nå for tiden får mye oppmerksomhet, med oversettelser til et tyvetalls språk"

THOMAS FORSER, DIXICON (Sverige)

"Samtalen mellom Alf van der Hagen og Kjell Askildsen er så godt skrevet at det er som å snakke med forfatteren selv. En fantastisk biografi, ulikt alt annet."

KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND, Årets beste bøker

"Interessant, velfortalt og medrivende. Det er en sann svir å lese Alf van der Hagens intervjubok med Kjell Askildsen. Bare ett år etter at han skrev Dag Solstads Uskrevne memoarer, kan Norges trolig beste litterære intervjuer igjen legge på bordet et imponerende grundig og velskrevet stykke arbeid ... I tillegg til å være et glimrende forfatterportrett, er denne boken også et stykke levende fortalt kulturhistorie ... Et førsteklasses litterært liv"

SINDRE HOVEDENAKK, VG

"et usedvanlig sterkt og talende dokument, først og fremst om et langt og krevende forfatterskap, men også om et levd liv som befinner seg nokså langt fra det alminnelige"

EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN

"ein fest å lesa ... . Så lett og samtidig med mange nok stopp og nok tekstmotstand til at temperaturen held seg ... Evna til å etablera den fruktbare kontakten demonstrerer Hagen til fulle ... Førebels veit eg ingen andre enn van der Hagen som verkar komma så nær hovudpersonane si stemme, som byr på så interessevekkjande utdjupingar av forfattararbeidet og forfattarskapen, og dessutan klarar å skriva teksten slik at han held lesaren fast gjennom fleire hundre sider med dialog. Ei sjeldan djup lesefryd gjev det å bli invitert inn i samtalerommet der Kjell Askildsen og minnehjelparen Alf van der Hagen sit"

ARNHILD SKRE, NRK P2

"van der Hagen løfter forfatterintervjuet til et nytt nivå ... Norges fremste novelleforfatter gir en rik og mangfoldig fremstilling av eget liv .... Kjell Askildsen. Et liv er spekket med historiske detaljer, kuriøse opplysninger og presis faktakunnskap ... Ikke minst gjør de i fellesskap en grundig nærlesning av Askildsens forfatterskap. Boken er slik sett en nydelig og personlig introduksjon til berømte novellesamlinger som Kulisser, Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten og Et stort øde landskap ... en bok som skaper genuin leseglede, og som vil bli stående som en fantastisk kilde for nye generasjoner av Askildsen-lesere"

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

"Kjell Askildsen fremstår med ny tyngde som innbygger i sitt eget litterære univers … Vi får et bilde av forfatteren som passer godt til hans mest tiltalende kunstverk … Alf van der Hagen [er] behagelig til stede gjennom hele teksten: Han breier seg ikke mye, men vi føler hans fulle nærvær. Også i denne boken klarer han å samle og fortette fremstillingen mot slutten. Askildsens biografi, hans tanker om familien og hans tanker om litteratur får alt sammen en stigende dramatisk kurve inntil det oppstår et dempet crescendo et sted etter side 300 … Til overmål sørger van der Hagen for at Askildsens avslutningsreplikk – den skal stå usitert – blir en av bokens aller beste, en ladet oppsummering som opplyser de fineste novellene innenfra. Forfattere som snakker med van der Hagen, er i trygge hender. Deres mørkere sider kommer klart frem, men bare i den grad dette tjener litteraturen."

ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET

"Livet til Kjell Askildsen har vært like turbulent som litteraturen hans er stillfaren. Dette 350 siders intervjuet går til bunns i det som er vanskelig å snakke om ... Askildsen er ingen lett mann å intervjue, men van der Hagen har oppnådd en fin tone med Askildsen, og gjengir ham godt ... Askildsens mørkt presise blikk på tilværelsen - noen kaller ham pessimist og misantrop, selv sier han realist - forløser en besk humor. Dermed blir dette en morsom bok, litt på samme måte som Thomas Fs siste nedtegnelser til allmennheten er en morsom bok. Det er ikke langt mellom drammene her"

BERNT ERIK PEDERSEN, DAGSAVISEN

"En fantastisk bok ... Det er ikke uten grunn at Alf van der Hagen ble kalt ­Norges beste intervjuer etter Solstad-boken. I alle fall opplever jeg som leser at det er jeg som sitter og samtaler med Kjell ­Askildsen. Tonen på samtalen er en kvalitet ved boken. De to samtalepartnerne er åpne, ærlige og rause ... Takk for praten, begge to!"

KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND

"Presis forfatter møter norgesmester i intervjulengde i en av høstens beste bøker… forbløffende åpenhjertig intervjubok ... Det viser seg at Askildsen har levd et overraskende begivenhetsrikt liv ... Dialogen flyter lett i et verdifullt dokument, som gir forfatterskapet et bakteppe og beskriver en kunstnerrolle som er både utsatt og stri. Boken får presist frem det sammensatte: Samtalen avdekker stadig nye sider ved livet, og Askildsen beskriver selv hendelser uhyre konsentrert ... De lange linjene kommer gradvis til syne i en imponerende og vakkert utformet bok om og med Kjell Askildsen, som aldri strander i grinebiterske bekjennelser, men er blitt usedvanlig leseverdig og åpen"

SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV

"Samtalene mellom van der Hagen og Askildsen har blitt en av høstens beste bøker. Fordi Askildsens stemme er så tydelig, fordi den sjenerte, ofte fåmælte mannen og kresne forfatteren har noe å si … Kjell Askildsen. Et liv er sannsynligvis den beste praten vi får i Norge i år. Måtte mange lese og lære."

TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN, kommentar

"boka får frem Askildsens metode og lynne, i kritisk gjennomgang av hele hans karriere ... Askildsen påstår han ikke har mye til hukommelse, men samtalen drives slik at påstanden jevnlig motbevises ... det er vanskelig å se for seg at noen biografi vil lodde dypere og bedre i Askildsens forfatterskap"

TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN

"Dette er ei bok som dei fleste kan ha glede av, men særleg lesande folk som har funne fram til Askildsens forfattarskap. Her får me forvitnelege detaljar om arbeidsmåten så vel som tenkjemåten til forfattaren, og van der Hagen har balansert det biografiske og det litterære så fint at det er ei jamn utvikling, nær sagt eit plot i heile boka, og det hjå ein forfattar som har skrive utan å vita kvar han skulle med tekstane sine"

ODD W. SURÉN, DAG OG TID

"ein stor hugnad å lese ... eit viktig kjeldeskrift og ein inngang til forfattarskapen ... Dei pregnante svara til Askildsen, og stilen elles i boka, verkar tidvis som henta direkte frå novelleuniverset. Den forsiktige stilsmitten er eit godt grep, samstundes som van der Hagen passar på å ikkje kapsle forfattaren heilt inn i tekstuniverset. Det er blitt ei innsiktsfull og underhaldande bok"

SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE

"Befriende samtalekunst ... Sokratiske spørsmål, mye god nøling og partier med ren samtalekunst gjør Kjell Askildsen. Et liv til litterær høytid. Boka, som altså mangler en treffende sjangerbenevnelse, vil sette en ny standard innenfor biografiens sjangermangfold. Det skyldes, tror jeg, hovedpersonens kompromissløse og befriende arbeid i språket"

FREDDY FJELLHEIM, KLASSEKAMPEN

"Askildsens noveller er kort og konsentrert liv .... Biografien er frodigere, rausere og står dermed i en kontrast til både forfatterskapet og forfatteren, slik han trer fram i boka ... Biografien er også interessant som tidsbilde, fordi Askildsen har vært med på så mye og på grunn av måten han kommenterer historien på, gjennom sitt levde liV"

GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA

"en overraskende rikholdig intervjubok med en forfatter som gjerne har framstått som både tilbakeholden og privat. Askildsen er ikke en forfatter som oftest har tatt ordet i offentligheten. Så hva skjer når en ellers ordknapp 85-åring som i tillegg påstår han er uten hukommelse setter seg ned med Alf van der Hagen for å snakke om livet og litteraturen? Da er det som det likevel åpner seg kanaler inn til steder der liv har vært levd og diktning blitt til"

GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

"Glimrende om Kjell Askildsen ... Det har vært en utsøkt glede å lese denne boka. Det er en bok om en stor forfatter og om stor skrivekunst. Den varmer"

KJELL MOE, KULTURSPEILET.NO
  • Handlekurv
Handlekurven din er tom
  • Nyheter

Ros til Matias Faldbakkens The Hills i Frankrike
Matias Faldbakkens roman The Hills [fr. tittel Le serveur] utkom nylig på det velet...

Les mer

Marie Aubert tildelt Ungdommens kritikerpris 2020
Marie Aubert mottok i går ettermiddag Ungdommens kritikerpris 2020 for romanen Voksne menneske...

Les mer

Marie Auberts Voksne mennesker til Polen og Ungarn – nå 9 land
Rettighetene til Marie Auberts Voksne mennesker er nå solgt til Polen og Ungarn. Den kriti...

Les mer

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie
Tore Renbergs kritikerroste bøker om Hillevågsgjengen skal bli TV-serie. Filmkraft har nå delt ut...

Les mer

Matias Faldbakken tildelt Kritikerprisen 2019
Matias Faldbakken ble i dag tildelt Kritikerprisen 2019 for romanen Vi er fem. Den kritike...

Les mer ARKIV
  • Nyhetsbrev

Webdesign og publiseringsverktøy fra Netmaking | Powered by eZ Publish